Sinds 2018 zijn wij bezig met een groot onderzoek naar erotische fantasieën en ons onderzoek loopt nog altijd door. In Nederland en Vlaanderen interviewden we al meer dan 300 mensen over hun erotische fantasieën, zowel in onze reizende opnamestudio Bolleke als tijdens live interviews op een podium tijdens onze LIVE shows.

Voor dit onderzoek waren we in het bijzonder geïnspireerd door Nancy Friday, de Amerikaanse feminist en onderzoeksjournalist, die in de jaren ‘70 in haar boek Diepe Gronden de fantasieën van meer dan 400 vrouwen verzamelde. Ondanks dat haar boek veel stof deed opwaaien is er sindsdien – op enkele enquête onderzoeken na – weinig onderzoek naar seksuele fantasieën geweest. Dat maakte ons nieuwsgierig naar erotische fantasieën anno nu… en dus gingen we op pad: langs beurzen en congressen, festivals en theaters, om overal mensen te ondervragen over hun fantasieën en visie op erotiek. 

Daarbij stelden we elke keer de vragen:

“Wat is jouw erotische fantasie?
En wat daarin windt jou het meeste op?”

Gebaseerd op de antwoorden op deze vragen brachten we de fantasieën die we hoorden onder in categorieën. Alle fantasieën (in totaal meer dan 300!) konden we kwijt in negen categorieën en 66 subcategorieën.

Deze categorieën vormen de basis van ons boek Yes, please! en de gelijknamige tentoonstelling die in de eerste helft van 2020 te zien was in Marres, Maastricht.

De 9 categorieën waarin we alle fantasieën konden onderbrengen zijn:

1. Meerdere mensen
2. Macht, controle en ruwe seks
3. Nieuwigheid, avontuur en afwisseling
4. Taboes & verboden seks
5. Delen van partners & non-monogamie
6. Romantiek & passie
7. Erotische flexibiliteit
8. Herbeleven
9. Focus en sensaties

De eerste 7 categorieën zijn gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Justin Lehmiller, zoals beschreven in zijn boek Tell Me What You Want (2018).

Maar ons onderzoek gaat door!
Begin 2021 zijn we begonnen ons onderzoek internationaal uit te zetten. Hierover vind je meer informatie op de Engelstalige versie van deze pagina.

Partners