Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy). Sinds 2017 gaan we elk jaar in Vlaanderen en Nederland op zoek naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd begint elk jaar op Valentijnsdag. Dan sturen we een open oproep uit en proberen we deelnemers te inspireren met een schrijfopdracht en tips. De kern van de opdracht blijft elk jaar hetzelfde: schrijf een literair erotisch kortverhaal van niet meer dan 800 woorden om naar de luisteren. Erotisch, dat wil zeggen: seks mag, maar hoeft niet. Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden bepaalt vervolgens wie de winnaar wordt van Het Rode Oor. Sinds 2021 reiken we naast deze publieksprijs ook een juryprijs uit: Het Rode Oortje.

Voor de achtste keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Laat je prikkelen door de eerste zin van een roman, gedicht, lied of een eerste ontmoeting en doe de zin er vanaf druipeVoor de 8e editie van de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor daagden we deelnemers uit met de volgende schrijfopdracht: van welke zin krijg jij zin? Vervolgens kregen 8 geselecteerde illustratoren de opdracht om ieder bij één van de 8 beste verhalen een prikkelende illustratie te maken. Benieuwd naar wat dat aan nieuw erotisch materiaal opleverde? Kom tijdens de finale luisteren, kijken en voelen! Aan het einde van de avond proosten we op de winnaars van Het Rode Oor en de allereerste Stoute Stift.

Tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden de verhalen voorgelezen door de mooiste stemmen van de Lage Landen en bepaalt het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs van Het Rode Oor 2024.  

In de Nieuwe Liefde leidt theatermaker Lucas De Man de avond in goede banen en lezen Anke Verschueren, Benjamin De Roover en Daniëlle Zawadi de 8 verhalen voor. Tijdens de voordrachten onthullen we de illustraties. Tussen de voordrachten door zorgt Ella Salvador Dalemans voor muzikale gedichten uit haar theatrale mini-concert Pauw en Waterman. Na de voordrachten is er een publieksstemming en volgt de uitreiking van Het Rode Oortje (juryprijs), Het Rode Oor (publieksprijs) en De Stoute Stift (juryprijs). We sluiten de avond af door te proosten op de winnaars. 

Eind juni worden de illustratoren van De Stoute Stift bekend gemaakt en de namen van de finalisten van Het Rode Oor volgen eind augustus.

Deze vakkundige jury selecteerde uit 189 inzendingen de 8 beste erotische kortverhalen: Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon). 

Deze vakkundige jury selecteerde uit 98 kandidaten 4 Vlaamse en 4 Nederlandse illustratoren: Suzanne Tromp (Chef Illustratie Hard//hoofd & WePresent – WeTransfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad.

 

Winnaars van Het Rode Oor
2017: Mia Timiaan, ‘Liefde in sausvorm’
2018: Luz Berge, ‘We zijn de laatsten in de wasserette’
2019: Caroline van Keeken, ‘Nietzsche’
2020: Joanne van Beek, ‘Smeltwater’
2021: Marijn Sikken, ‘Een deur dichtlaten’
2022: Leonore Spee, ‘Stemvorken’
2023: Olga Ponjee, ‘Mycelium’

Luister naar de winnende verhalen én die van andere finalisten van de afgelopen jaren hier terug:


Foto’s: deBuren © Nick Chesnaye & deBuren © Andreas Van Esbroeck

Het Rode Oor is een organisatie van deBuren in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden, Hard//Hoofd, The Writers Guide (to the Galaxy) en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is tevens onderdeel van Project Yes, Please!.

Partners