Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy). Sinds 2017 gaan we elk jaar in Vlaanderen en Nederland op zoek naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd begint elk jaar op Valentijnsdag. Dan sturen we een open oproep uit en proberen we deelnemers te inspireren met een schrijfopdracht en tips. De kern van de opdracht blijft elk jaar hetzelfde: schrijf een literair erotisch kortverhaal van niet meer dan 800 woorden om naar de luisteren. Erotisch, dat wil zeggen: seks mag, maar hoeft niet. Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden bepaalt vervolgens wie de winnaar wordt van Het Rode Oor. Sinds 2021 reiken we naast deze publieksprijs ook een juryprijs uit: Het Rode Oortje.

Voor de achtste keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Laat je prikkelen door de eerste zin van een roman, gedicht, lied of een eerste ontmoeting en doe de zin er vanaf druipen.  

De opdracht

De vraag is dus: van welke zin krijg je meteen… eh… zin?* De openingszin van één van je favoriete romans? ‘It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.’ Of van een gedicht? ‘i like my body when it is with your body.’ Of misschien doet een klassieke pick-up line als ‘Kom je hier vaker?’ het wel voor jou. Laat je inspireren door de beste (of slechtste) eerste zinnen en schrijf een erotische scène, kortverhaal of gedicht.  

 * Yes, alle partners van Het Rode Oor ondersteunen deze woordgrap.

Voorwaarden

— Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

—Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

— Seks mag, maar hoeft niet.

— Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

— De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

— Meer informatie over de spelregels vind hier.

Deadline

Stuur je tekst (max 800 woorden) vóór maandag 15 april naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres, gsm-nummer en vermelding van je inspiratiebron.

 

Winnaars van Het Rode Oor
2017: Mia Timiaan, ‘Liefde in sausvorm’
2018: Luz Berge, ‘We zijn de laatsten in de wasserette’
2019: Caroline van Keeken, ‘Nietzsche’
2020: Joanne van Beek, ‘Smeltwater’
2021: Marijn Sikken, ‘Een deur dichtlaten’
2022: Leonore Spee, ‘Stemvorken’
2023: Olga Ponjee, ‘Mycelium’

Luister naar de winnende verhalen én die van andere finalisten van de afgelopen jaren hier terug:


Foto’s: deBuren © Nick Chesnaye & deBuren © Andreas Van Esbroeck

Het Rode Oor is een organisatie van deBuren in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden, Hard//Hoofd, The Writers Guide (to the Galaxy) en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is tevens onderdeel van Project Yes, Please!.

Partners