We krijgen regelmatig de vraag of fantaseren te leren is en of wij manieren weten om meer te fantaseren. Binnen ons team hebben we allen ondervonden dat naarmate we meer met dit project bezig waren, we meer begonnen te fantaseren en we steeds vaker spontaan aan bepaalde (opwindende) beelden en sensaties dachten. Daarom delen we graag een aantal van onze tips en oefeningen om (nog) meer te fantaseren!


#1. Gebruik ons boek!

Als je ons boek hebt gelezen weet je misschien al wel welke categorie of welke soort fantasie je het meeste aanspreekt. Zoek één specifieke fantasie uit die je prikkelde tijdens het lezen en beeld jezelf in in een soortgelijke situatie. Dit hoeft uiteraard geen mentaal plaatje te zijn! Er staan voldoende fantasieën in het boek die gaan over het ervaren van aanrakingen en andere sensaties. Probeer je vervolgens te focussen op het beeld dat je voor ogen hebt of probeer je voor te stellen hoe de fantasie zou voelen (bijvoorbeeld door te denken aan de sensaties op je huid) en kijk wat dit met je doet. Je kan natuurlijk ook spelen met de fantasie en details ervan aanpassen totdat de fantasie helemaal ‘goed’ voelt voor jou. 

Je hoeft hier overigens niet meteen super opgewonden van te raken. Raak niet gefrustreerd als het ‘fantaseren’ niet meteen lukt — als je het maar een prettige gedachte vindt om aan te denken. Je zal zien dat naarmate je dit vaker doet, het makkelijker zal worden om te fantaseren. 

“Ik ben meer een denker, fantasieën zijn voor mij heel erg in woorden. Als mensen mij kunnen triggeren met een verhaal, iets wat is geschreven, dan vind ik dat veel erotischer dan wanneer ik mensen zie zoenen of seks zie hebben. Ik lees heel vaak erotische verhalen waarin groepsseks plaatsvindt en ik ben door die verhalen heel benieuwd geworden daarnaar. Die verhalen vind ik ook veel opwinderder dan porno.”


Uit de fantasie van Manon´In een villa aan zee´

#2. ‘Wat vind ik hier precies zo opwindend aan?’

Als je al een idee hebt van waar je over fantaseert, kan het heel interessant zijn om jezelf te vragen wat het precies is dat je zo opwindt aan de fantasieën die je hebt. Dit is vooral heel behulpzaam als je je schaamt voor je fantasieën en het daardoor soms moeilijk vindt om deze toe te laten. Ter voorbeeld: wij vonden tijdens ons onderzoek dat fantasieën over onderdanigheid en submissie (waar vooral veel jonge vrouwen zich erg voor schaamden) vaak meer gaan over de controle loslaten, even helemaal ‘mogen zijn’, of je heel gewild voelen, dan over daadwerkelijk overmeesterd worden.

Als je begrijpt waarom je zo graag over iets fantaseert (en als dit begrip een stuk schaamte weg neemt), zul je zien dat je je vrijer zal voelen om te fantaseren én vrijer wanneer je fantaseert. 

Als je een relatie hebt (of iemand met wie je regelmatig seks hebt) en je niet schroomt om seksuele gedachten te bespreken, dan kan dit ook een hele leuke vraag zijn om te bespreken met je (bed)partner. Wanneer zij/hij precies weet wat jou het meeste opwindt zal dit zeker de seks ten goede komen, én het kan een heel leuk gesprek zijn als voorspel… 

Ik luister wel naar ASMR-video’s waarin mensen een bepaalde scenario spelen waarin ze tegen jou fluisteren in een bepaalde rol. Mensen denken bij ASMR misschien aan kietelgeluiden, maar er zijn ook filmpjes waarin mensen een scenario met hun stem naspelen. En er zijn mannen die scenario’s met maken waarin ze een slang-man zijn. Die video’s zoek ik op mijn telefoon en die leg ik dan naar mijn oor. Dan kan ik lekker luisteren terwijl zo’n man zegt dat hij me aan het hypnotiseren is.”


Uit de fantasie van Annika´Half man, half slang´

#3. Tijdens masturberen

Veel mensen die tijdens de interviews in eerste instantie zeiden niet te fantaseren kwamen erachter dat toch wel te doen — bijvoorbeeld tijdens het masturberen. Sommigen waren zich niet zo bewust geweest van de gedachten die dan automatisch omhoog komen, terwijl anderen dachten dat de gedachte aan haar/zijn geliefde geen echte fantasie kon zijn. Maar als hetgeen waaraan je op zo’n moment denkt niet in het echt gebeurt en je opwindt, wat is het dan behalve een fantasie?

Maak daarom, de volgende keer dat je masturbeert, eens wat extra tijd om te letten op waar je opgewonden van raakt. Wat triggerde de behoefte om te masturberen? Welke sensaties winden je het meeste op? Beeld je je in dat iemand anders die sensaties teweeg brengt? Zo ja, wie? 

“Als ik masturbeer, zie ik geen beelden; wat ik me inbeeld is heel energiegerelateerd. Het gaat me op zo’n moment heel erg om voelen van mijn eigen lichaamstemperatuur. Ik keer me helemaal naar binnen en voel dan een soort warmte en pulseren in mijn lijf.”


Uit de fantasie van Wietske´Een diepe oerkracht´

#4. Als je niet (vaak) masturbeert

Als je niet (vaak) masturbeert: geen zorgen! Masturberen of het hebben van seks is absoluut geen voorwaarde voor het hebben van fantasieën. We vonden bijvoorbeeld met ons onderzoek dat veel aseksuele mensen ook graag fantaseren over iets dat zij erotisch vinden (en dat hoeft natuurlijk geen seks te zijn!).

Als je niet (regelmatig) masturbeert (maar ook als je dit wel doet) en meer wil fantaseren, kan het fijn zijn om hier écht tijd voor te maken. Ga bijvoorbeeld comfortabel liggen op bed, neem een bad, of vind een andere plek waar je helemaal kan ontspannen en je gedachten af kunnen dwalen (zonder dat je gestoord wordt). Probeer vervolgens te denken aan een opwindende herinnering, of bijvoorbeeld een boek of filmscène die je prikkelend vond. We hoorden namelijk van veel mensen dat films, (strip)boeken, illustraties, muziekvideo’s en zelfs ASMR helpen bij ontstaan van nieuwe fantasieën. Is het gelukt iets voor de geest te halen? Probeer dan jezelf eens in die situatie in te beelden (tenzij je het natuurlijk leuker vind om een toeschouwer te zijn). Speel, net als in de eerste oefening, met verschillende details van de fantasie totdat deze helemaal eigen voelt.

“Wanneer ik fantaseer, heb ik meer een vraag die ik mezelf stel over hoe iets kan voelen of hoe iets kan zijn. Daar probeer ik dan een plaatje bij te creeëren. Het kan zijn dat ik een mens ben, maar soms is zo’n plaatje ook een scifi- of cosplayachtige hersenspinsel en ben ik bijvoorbeeld half mens, half paard. Zo’n centaur, met het bovenlijf van een mens en het onderlijf van een paard. Dan ben ik in een heel andere wereld: een planeet die heel erg mooi en gezond is, tiendzuidend jaar geleden.”


Uit de fantasie van Safano ‘Een mentale connectie maken als centaur’

#5. Met je partner

Als je je comfortabel genoeg voelt om seksuele verlangens met je/een (bed)partner te delen, dan kan het ook heel fijn zijn samen je fantasieën te ontdekken, bespreken of verzinnen. Neem bijvoorbeeld als startpunt iets waar je wel eens naar verlangt (bijvoorbeeld een bepaalde handeling of sensatie) en verzin hier samen een context of verhaal omheen. Waar ben je? Wie is/zijn er bij je? Hoe zie je eruit? Wat gebeurt er? Leidt de situatie tot seks? En zo ja, hoe is de seks? Zacht en teder, of ruig en hard? Ben je in controle of laat je deze juist los? 

Ook deze oefening, kan net als de tweede oefening, heel goed werken als voorspel. Maar het is ook een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Het kan heel goed dat je je tijdens een gesprek hierover heel kwetsbaar voelt en dat het moeilijk is om je verlangens te delen. Maar als de dit deelt met iemand bij wie je je veilig voelt (en wie je niet zal veroordelen) kan dit ook juist je seksleven heel erg verrijken.

“Naarmate mijn vriendin meer vertelde over haar nieuwe liefde, begon ik ook een soort gevoelens van liefde te ontwikkelen voor deze man. Ze vertelde me over hun vrijen, waar ze het deden en hoe, en dat vond ik heel spannend.”


Uit de fantasie van Joris ‘Een verliefd kwartet’

We horen graag van je!

Welke oefening werkte goed voor jou? Of heb je nog leuke eigen oefeningen die je gebruikt om te fantaseren? Laat van je horen! Bijvoorbeeld door een berichtje te sturen naar onze Instagram, Facebook of door het sturen van een mailtje. We zijn super benieuwd naar welke oefeningen voor jullie werken om je fantasie op gang te brengen.

Partners