Waar is de erotiek gebleven? We zien vooral porno óf preutsheid. Daar brengt de meest sexy literaire schrijfwedstrijd Het Rode Oor verandering in. De finale met de beste erotische verhalen van de lage landen zal maandag 14 september via de livestream te zien zijn. Je kunt online kaartjes kopen voor 5 euro bij De Nieuwe Liefde.

De manier waarop erotiek in onze tijd verbeeld wordt, laat meestal niks meer aan de verbeelding over.  Om de verbeelding te prikkelen organiseert deBuren, De Nieuwe Liefde en Lucas De Man met zijn Stichting Nieuwe Helden elk jaar de literaire schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Dit voorjaar selecteerde een vakkundige jury uit ruim 300 inzendingen 9 erotische kortverhalen die meedingen naar Het Rode Oor 2020. In de Nieuwe Liefde in Amsterdam organiseren we een wervelende finale vol erotiek en live muziek met Lucas De Man als gastheer en Corine Koole en Anaïs Van Ertvelde als speciale gasten. Jaouad Alloul zorgt voor muzikale intermezzo´s. Stemacteurs Tijs Huys, Elsa May Averill, Valentijn Dhaenens en Julia Ghysels lezen de 9 beste verhalen voor. Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar.

De jury van Het Rode Oor 2020 bestaat uit Corine Koole (journalist en auteur), Simon(e) van Saarloos (filosoof en auteur), Anaïs Van Ertvelde (historicus en auteur), Rashif El Kaoui (theatermaker en auteur), Y.M.P (woordkunstenaar), Debbie Marbus (oprichter Het Rode Oor) en Lucas De Man (theatermaker).

Het podiumprogramma wordt opgenomen in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en is te volgen via een gesloten livestream. Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde en VPRO Mondo. Tickets: € 5, reserveren via www.denieuweliefde.com.

Graag stellen we de juryleden aan je voor:

Corine Koole (jurylid en spreker)

Corine Koole is journalist en schrijver en bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA. en De Morgen waarin ze ‘gewone’ mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Eind januari 2018 verscheen haar nieuwste boek, De zeven wetten van de liefde, een liefdesbijbel waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft.

Simon(e) van Saarloos (jurylid)

Filosoof en auteur Simon(e) van Saarloos publiceert literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. Ze publiceerde onder meer Het monogame drama (2015), de roman De vrouw die (2017) en het rechtbankverslag Enz. Het Wildersproces (2018). In 2019 verscheen de vertaling Playing Monogomy en schreef zij Herdenken Herdacht.

Foto: Ashley Röttjers

Y.M.P (jurylid)

Y.M.P oftewel YoungMichPoetry, is een talentvolle ondernemer en woordkunstenaar uit Rotterdam-Zuid. Zijn hart voor taal ontdekte hij op het dieptepunt van zijn leven: in de gevangenis. Hij is gaan schrijven om negatieve ervaringen vanuit het verleden om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. Zijn vurige en diepgaande teksten zijn voorzien van ritmische invloeden. Het hiphopbloed pompt door zijn lichaam. Maar ook invloeden van klassieke muziek stromen door zijn optredens heen. Daarnaast is Y.M.P ook programmamaker en zakelijk en artistieke leider van Productiehuis FLOW. Daarbij begeleidt hij jongeren dagelijks bij het maken van kunst en theater.

 

Anaïs Vanertvelde (jurylid)

Historica, schrijfster en podcastmaker Anaïs van Ertvelde onderzoekt de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender aan de Universiteit van Leiden. In november 2017 publiceerde ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit. Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam. Anaïs is columniste bij de De Morgen.

Rashif El Kaoui (jurylid en gastheer simultaanfinale Antwerpen)

Rashif studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, theater- en audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij werd reeds gepubliceerd in het literaire tijdschrift Das Magazin en de Sampler 2018 van Das Mag.

 

Debbie Marbus

Debbie Marbus werkt als programmamaker bij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Ze organiseert programma´s rond maatschappelijke vraagstukken en thema´s als feminisme, wetenschap, film en muziek. Debbie is de bedenker en coördinator van de jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en is vast lid van de commissie documentaire van het VAF/Filmfonds.

Foto: © Pieter-Jan De Pue

MUZIEK

Jaouad Alloul is een multi-disciplinaire artiest en LGBT-activist. Hij wil een stem geven aan mensen die worstelen met gender en identiteit. Hij wil meer bewustzijn creëren voor LGBT rechten binnen de islam en andere werelden. Zijn missie is mensen met elkaar te verbinden via kunst en dialoog.

© Sam Byenens.

STEMACTEURS

Julia Ghysels studeerde in 2015 af in de dramatische kunsten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Tijdens haar studie speelde ze mee in ‘De zaak van de dieren tegen de mensen’ (2014) van HETPALEIS en ‘Alsemkomt’ van de Roovers. Na haar studie speelde ze onder andere in de theaterproducties ‘Othello’ van Toneelhuis en ‘adult world’ van echo maker MT en Cie Covar. Ze stond in ‘Loopstation’, ‘Fight Night’ en de Franse versie van ‘Lies’ van het gezelschap Ontroerend Goed.  Ze is ook te zien in de series Gent-West (2017) en Fenix (2018).

Valentijn Dhaenens is een Vlaams theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij is medeoprichter van theatergezelschap SKaGeN dat sinds 2006 geniet van structurele subsidiëring van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2017 is hij een van de vaste gezichten van het Brusselse stadstheater KVS.

Elsa May Averill 

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder. Hobbytekenaar.

Tijs Huys 

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd door Creatief SchrijvenSchrijven Online en Schrijverspunt.

Partners

 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset