Waar is de erotiek gebleven? We zien vooral veel porno en veel preutsheid. Daar wil Het Rode Oor verandering in brengen. De acht beste erotische verhalen worden voorgedragen tijdens een simultaan finale in Amsterdam en Antwerpen.

De manier waarop erotiek in onze tijd verbeeld wordt, laat meestal niks meer aan de verbeelding over.  Om de verbeelding te prikkelen organiseert deBuren, De Nieuwe Liefde en Lucas De Man met zijn Stichting Nieuwe Helden elk jaar de literaire schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

De acht beste verhalen worden voorgedragen. De winnaar krijgt Het Rode Oor (een ontwerp van Helen Blanchaert), een geldprijs van 250 euro en feedback van de jury. De 8 beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. De beste verhalen krijgen ook een plaats in de erotische tentoonstelling die Lucas De Man met Nieuwe Helden in 2020 ontwikkelt.

Een vakkundige jury maakt een selectie van 8 verhalen.

De jury van Het Rode Oor 2020 bestaat uit Corine Koole (journalist en auteur), Simon(e) van Saarloos (filosoof en auteur), Anaïs Van Ertvelde (historicus en auteur), Rashif El Kaoui (theatermaker en auteur), Y.M.P. (woordkunstenaar), Debbie Marbus (oprichter Het Rode Oor) en Lucas De Man (theatermaker).

Graag stellen we de juryleden aan je voor:

Corine Koole (jurylid en spreker)

Corine Koole is journalist en schrijver en bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA. en De Morgen waarin ze ‘gewone’ mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Eind januari 2018 verscheen haar nieuwste boek, De zeven wetten van de liefde, een liefdesbijbel waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft.

Y.M.P (jurylid en performer simultaanfinale Antwerpen)

Y.M.P oftewel YoungMichPoetry, is een talentvolle ondernemer en woordkunstenaar uit Rotterdam-Zuid. Zijn hart voor taal ontdekte hij op het dieptepunt van zijn leven: in de gevangenis. Hij is gaan schrijven om negatieve ervaringen vanuit het verleden om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. Zijn vurige en diepgaande teksten zijn voorzien van ritmische invloeden. Het hiphopbloed pompt door zijn lichaam. Maar ook invloeden van klassieke muziek stromen door zijn optredens heen. Daarnaast is Y.M.P ook programmamaker en zakelijk en artistieke leider van Productiehuis FLOW. Daarbij begeleidt hij jongeren dagelijks bij het maken van kunst en theater.

 

Anaïs Vanertvelde (jurylid en spreker simultaanfinale Antwerpen)

Historica, schrijfster en podcastmaker Anaïs van Ertvelde onderzoekt de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender aan de Universiteit van Leiden. In november 2017 publiceerde ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit. Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam. Anaïs is columniste bij de De Morgen.

Rashif El Kaoui (jurylid en gastheer simultaanfinale Antwerpen)

Rashif studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, theater- en audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij werd reeds gepubliceerd in het literaire tijdschrift Das Magazin en de Sampler 2018 van Das Mag.

 

ACTEURS

Valentijn Dhaenens is een Vlaams theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij is medeoprichter van theatergezelschap SKaGeN dat sinds 2006 geniet van structurele subsidiëring van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2017 is hij een van de vaste gezichten van het Brusselse stadstheater KVS.

Dounia Mahammed studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. Als schrijver en acteur heeft ze een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. In augustus 2016 won Dounia met Salut Copain de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. In 2015 startte ze een samenwerking met wpZimmer.

(foto © BILL.be)

De Vlaamse Gilda De Bal is sedert 1975 actrice, zowel op de planken (KVS Brussel, Arca Gent, Blauwe Maandag Co, Het Toneelhuis) als op het grote en het kleine scherm. Recent was zij nog te zien in Loslopend Wild en Gent West.

Elsa May Averill 

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder. Hobbytekenaar.

Hanneke Last 

Hanneke Last speelt, zingt en schrijft liedjesteksten. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2008 speelde ze in verschillende (muziek)theaterproducties als Intouchables, Bint, Onder de Groene Hemel, Hij gelooft in mij en De Gravin van Parma. Hanneke speelde ook in verschillende film- en televisieproducties als Het Klokhuis, Mannenharten, Retour Uruzgan en Papadag.

Tijs Huys 

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

Bas van Rijnsoever

Bas is mede-oprichter van Stichting Nieuwe Helden en is lid van het kernteam. In 2008 studeerde hij af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als acteur gespecialiseerd in mime. Hij werkt als acteur en maker voor verschillende internationale gezelschappen en collectieven. Hij geeft les aan een aantal theater- en kunstacademies. Deze kwaliteiten en ervaring zet hij ook in tijdens de creatie van projecten bij Nieuwe Helden. Momenteel werkt hij aan The Village en is hoofd van New Heroes Academy.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd door Creatief SchrijvenSchrijven Online en Schrijverspunt.

Partners

 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset
 data-srcset